21 април 2016 г.

Ресторант Космос - едно далеч от извънземно преживяване

3 коментара :
 
Един нормален ден е или пък, не съвсем. Разхождаме се със "спътника" ми по улиците на София. Гладни сме и той предлага да гравитираме около едно на вид "земно" заведение. Обяд е, спокойно е и една усмивка се приближава към нас... и да, шегувам се, няма да си говорим за необятните страни на Космоса, но пък ще ви запозная с едно сгушено в "Лавеле" местенце и преживяването, което имахме там. Защото хубавото се помни не само заради вкусната храна и изключителният интериор, ами и заради чувството, което оставя след себе си. А след преживяване "Космос" ние сме сити (като след посещение при любимата баба), щастливи (като деца след получените парички за шестиците) и спокойни (като след среща с добър приятел).
Интериорът е доста разчупен, семпъл и не нещо, което бихте очаквали - лично на мен ми носи един комфорт, като у дома. Пространството е светло и привлича топлота отвън, особено през деня. Персоналът е по приятелски мил и вежлив още като влизаме.

* Интериорът на втория етаж






Сядаме на крайна маса на високите столове, които са доста по-удобни, отколкото очаквам. Симпатично момиче (на име Евелин) ни носи меню,семпло като от детството - пиле с картофи, миш-маш, кюфтенца на жар с лютеница. Взимам си пържола с огретен, катък и трюфел сос, той от друга страна си поръчва кюфтенцата. Не след дълго с много голяма усмивка (пак) ни носят храната. Лимонадата е домашна, студеният чай-също.Никакво натрапване на брандове, само българско. Сиренето е вкусно, както и двете късчета сланина върху пържолата ми (да ме чуе дядо сега, че не обичам).
*Пържола с огретен и катък
 *Домашната лимонада със стръкче магданоз
 *Кюфтенцата на жар

Завръщане към българските корени и модерното от този век, със сигурност двете се събират тук - от храната, през обстановката до музиката. В кухнята се вихрят шеф-готвачът Георги Бойковски (идващ от ресторант с три звезди "Мишлен"), а в "сладките" начинания, Алекс Иванчев- носител на титлата "Сладкар на България".








Връщаме се, втори път, пак там на Лавеле. Евелин си спомняше какво сме си поръчвали последният път и ни препоръча нещо, което предположи, че ще ни хареса. И позна!
 Този път опитваме и миш-маша, пилешко с картофи, "Блъди Мери" с българска чушка и пипер, и част от десертите. Ах, тази "Българска роза" - така балансиран и лек, че остава в съзнанието до сега с домашния сладолед. А и името оставя спомен-за българското, което ние така лесно губим.
*Миш-маш
 *Пилешко с картофи
 *Домашен сладкиш, чието име не помня

Пак сме там, този път с друга цел-да ви споделим за това вълшебство. Не излъскано, напротив-липсата на суровост и явна перфекционистка обстановка отвън всъщност... разтоварва и носи една топлота отвътре, комфорт и чувство за приемственост. Moже да чуете подвикванията между кухнята и сервитьорите на първия етаж, но те така се сливат в автентичността на обстановката, че едва ли ще ви направи впечатление.

*Сиропи, концентрати, магии на бара

 *поглед през отвора на черната дупка

 *първи етаж
 *черната дупка


Там не се притесняваш как се държиш и изглеждаш, там просто си себе си-точно като пред най-добрите ти приятели. Отпуска като чашата червено след работа или бира с любимите.  Както и разговорът с мениджъра на мястото,Атанас Балев-от него струи същото спокойствие, позитивизъм и заряд, като от самия "Космос".


*Атанас Балев, част от мениджърския екип на "Космос"

*толкова рядка снимка, моя милост е сериозна
*Стеф от Streets Of Sofia 
*Евелин, любимата ни сервитьорка там


Можете да чуете интервюто с него и любимата ни сервитьорка там-Евелин, малко по-долу, в канала на Стеф от Streets of Sofia.



И това от по-горе нямаше да има значение, ако всъщност не го усещахме. А ние видяхме и усетихме, желанието и старанието на всички от "Космос". Вкусихме от домашните кюфтенца, чухме модерната музика с български мотиви, видяхме красиво поднесената храна, хубавият интериор и мекотата на столовете. Усетихме цялостната концепция на мястото, както Атанас се изрази в записа по-горе. И повярвайте ми, определено ще ви направи впечатление, всичко това. особено в комбинация, и ще усетите и вие. Защото "Космос" не е просто ресторант-той е преживяване.

Космос, накарахте ни да се усмихнем много повече от два пъти. Ще се видим скоро-не си мислете, че ще се оттървете от нас толкова лесно!

Космос се намира на Лавеле 19.

Streets Of Sofia във FB
Космос във FB



3 коментара :

  1. Страхотен пост, Светле! Следя ги с интерес тези постове и честно казано са ми най-любимите! Макар да нямам възможността да посетя точно тези места и да са далечко от мен за момента, ти с думи, емоции и снимки направо ме пренасяш там... Браво, възхитена съм от тези постове, продължавай в този дух :) Хората, които обичат храна са най-хубавите хора... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БМного ти благодаря за милия коментар,Преслава <3

      Изтриване
  2. Мястото изглежда страхотно! :)

    ОтговорИзтриване