6 август 2013 г.

Изкушение : Шоколадов кекс с шоколадов ганаш / Chocolate Cake with Chocolate Ganache

7 коментара :
 
Здравейте, момичета!
Бях вдъхновена за тази публикация от блога на прекрасната Полина и нейните фото-рецепти.
Днес съм ви приготвила една супер лесна, вкусна и много, много шоколадова рецепта!
Шоколадовият ганаш прекрасно се съчетава с ядки, а и кой не обича шоколад?
Рецептата е адаптирана според продуктите, които имах в наличност, въпреки това се получи един сочен, не прекалено сладък, неустоим кейк.
Запретнете ръкави и да започваме!

Последвайте ме / Follow me : FB page   Pinterest   Bloglovin'



Адаптирано от Averie Cooks
За кексовата смес:
1 голямо яйце
1 ч.ч. захар на кристали
170 г бита сметана
1/4 ч.ч. растителна мазнина
1/2 ч.ч. инстантно (разтворимо) кафе
1/2 ч.ч. неподсладено какао
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол (по избор)
ванилия или друга есенция



Приготовление:
Загряваме фурната на 180 С. Намазваме тавата или в моя случай формата за кекс с мазнина.
В голяма купа смесваме яйцето, захарта, битата сметана, мазнината, ванилията и бъркаме до получаване на хомогенна смес. Добавяме кафето и какаото и отново разбъркваме.
Последни са брашното, содата и солта. Бъркаме до пълното хомогенизиране - около 1-2 минути.
Печем 25-30 минути или докато клечката за зъби, забита в центъра на кекса, излезе "чиста" .


За ганаша:
2 млечни шоколада
1/2 чаша сладкарска сметана (неразбита)
орехи или други ядки по избор

Приготовление:
Ганашът може да бъде приготвен по-бързо в микровълнова печка. Загряваме шоколада на максимална мощност около 1 минута, докато омекне . Правим същото и със сметаната. Изливаме сметаната при шоколада и оставяме малко. След това бъркаме до красив крем без бучици, може да добавим и ядките. Ако шоколадът не се е разтопил достатъчно може да го върнем, за да се загрее още малко. Други варианти за стопяването му са като просто го оставим за малко в загрятата фурна или го разтопим на водна баня, като внимателно наблюдаваме водата да не заври.
След като сладкишът ни е поизтинал, може да го залеем с глазурата. Оставяме настрани или в хладилник да стегне няколко минути преди да го разрежем.
  

Добър апетит! 

7 коментара :

  1. LOL! Аз имам една молба и тя е да не качваш подобни снимки, защото направо ми потекоха лигите! Шегувам се! Страхотно изглежда! Да хапнеш едно парче специално за мен :P.

    ОтговорИзтриване
  2. Залепнах за монитора и се разтичам като шоколад върху кекс. Ако е останало нещо, дали може една снимка на парченцето, любопитно ми е как изглежда от вътре :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами за съжаление не се сетих да го снимам :( другият път определено ще направя и това :)

      Изтриване
  3. Олелеее... Шоколад!!! Лигите ми се разтичат по клавиатурата... Страхотно изглежда и вкуууусно :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като гледам май му е време за една среща на шокохолиците <3 Благодаря ти!

      Изтриване